Pripravniški steber       

Ocena: V-/ II-IV, 100m .Prva plezala 1.5.2022 Andrej Pečjak in Marko Žličar, 1.P Andrej in Jasna Pečjak

Karakteristika smeri: Smer je lažja in klasično opremljena s klini in "gurtnami", zato je zelo primerna za alpinistične šole. Prva dva raztežaja sta zelo lahka, zgornja bolj vertikalna in težja. Za manj vešče je priporočljivo uporabiti kakšen zatič ali frienda srednje velikosti

Dostop: Iz zadnjega parkirišča preko potoka in naravnost navzgor po melišču - enako kot za smeri Aigor ali Piksi-Diksi  (15 min)

Opis:  Vstop je v gozdičku kakih 50 m desno od smeri Aigor in 20 m levo od grape, ki vodi pod smer Piksi-Diksi.  Označen je z gurtno, varovališče pa je 35 m višje nekoliko proti levi (II, k,k). 2.R gre rahlo v desno in potem proti levi (30m k,k). Varovališče je tik pod lepim kaminom 3R, ki se začne z 10m kaminom IV (k, gurtna) in potem nadaljuje s počjo V-/IV (k), skupaj 25m. Poči se da izogniti z obvozom po levi (ena točka IV).  Zadnji raztežaj je dolg 22 m in gre po razu (k) ter pred vrhom levo okrog previsa (gurtna, IV). Vrh je razgleden, spusti pa so urejeni desno v grapo. Možno je tudi prečiti proti levi rahlo navzdol in smer nadaljevati po vrhnjem raztežaju smeri Frankenstein.

Sestop: Z vrha so v grapo desno od stebra urejeni spusti ob vrvi (3 spusti : 2x30m in 1x35m). Zadnji spust je lahko tudi 30m, pa se potem malo popleza po grapi (I-II)

Potek smeri :

Skica smeri:

 


Vstop in gurtna, ki označuje vstop


Tretji raztežaj - kamin

Pogled z vrha stebra

Prvi spust ob vrvi