tekmabohinj.gif (10430 bytes)

Koetschach Mauthen

8.-9.januar 2005

 

domov.gif (2272 bytes)

5.ODPRTO AVSTRIJSKO DRŽAVNO PRVENSTVO

By Jasna Pečjak

 

Prizadevni krajani vasi Mauthen in Koetschach  na koncu  Ziljske doline so se spet potrudili in na svojem z betonom zalitem stolpu pripravili debelo plast steklastega (vodnega) ledu.To omenjam zato, ker je po takem ledu težje plezat, oziroma imajo težji plezalci lahko smolo z kakšnim odlomom….Vsekakor so uspeli že petič zapored pripraviti tekmovanje, ki je tudi tokrat privabilo  tekmovalce s vseh koncev Evrope.Očitno potreba po tekmovanjih je, manjka pa ledu in nizkih temperatur, jasno pa tudi denarja in sponzorjev.

Brez trme Seppa Ledererja , ki skrbi za led in Helmuta Albanerja, ki je prevzel vso ostalo organizacijo tekme:sojenje, postavljanje smeri, napovedovanje in še nekaj zanesenjakov (računalniška obdelava podatkov, varovanje ) tudi tokrat ne bi bilo tekme.

Slovenci se te tekme, bolj ali manj množično, udeležujemo že tradicionalno , letos pa nas je zastopala pet članska mešana ekipa (Štajerci so prispevali Tanjo in Andreja Grmovška, Gorenjci pa Primoža Hostnika in Andreja ter Jasno Pečjak).

Tekma je potekala zaradi omejenih človeških zmogljivosti edinega postavljalca Helmuta po posebnih pravilih.

Prva smer je bila hitrostna, omejitvi sta bili samo leva in desna črta.Prvi tekmovalci so imeli težje delo, saj so si morali pot proti vrhu skoraj izsekati v krhkem ledu.

Led in napačni cepini so našega Grmota  kar prehitro izločili iz nadaljnjega tekmovanja, Primož in Andrej sta se potem lotila smeri z večjo mero previdnosti.

 Takoj po končanem plezanju moških , so bila na vrsti dekleta.Viktorja Griesser je po lepo naluknjani progi dosegla vrh 28 metrov visokega stolpa v 1 minuti in 40 sekundah!Tanja Grmovškova je uspešno branila družinsko  čast in slavo in pripikala na vrh v malo več kot 2 minutah.

Zdaj so bili na vrsti fantje, da pokažejo moč in spretnost v težavnosti…druga proga je bila namreč namenjena tej disciplini. Prvi je štartal Urs Odermatt, ki s črtami ni imel težav, potem pa so mu sledili ostali tekmovalci do teme, ki je bila prava tema, saj je žaromet, ki je osvetljeval stolp, žalostno ugasnil.Namestili so sicer drugega, toda vidljivost proge se je precej zmanjšala.Edini sodnik je pač hote ali nehote spregledal manjše spodrsljaje in prestope.Naši fantje so vsi brez napake priplezali na vrh smeri.

Po razglasitvi rezultatov kvalifikacij smo imeli v polfinalu Tanjo,Primoža in Andreja Pečjaka,Grmo in Jasna pa sta izpadla.

Po posvetu in prisotni gorenjski žilici, so se vsi tekmovalci zbasali v karavana in se odpeljali domov spat, naslednje dopoldne pa spet v Ziljsko dolino.

Tanja je edina dosegla vrh ženske finalne smeri in prepričljivo zmagala.

Primož in Andrej sta se uvrstila v finale in na koncu zasedla Primož 4.in Andrej 5. mesto.

Vzdušje v nedeljo je bilo res nedeljsko, saj je prišlo več gledalcev , ki so bučno vzpodbujali tekmovalce.

Posebne pozornosti je bila deležna Ursova stava  s Seppom za »kišto piva«, da  bo priplezal na vrh v manj kot 30 sekundah…..žal mu ni uspelo, 28 metrov ledene vertikale  je plezal 33 sekund!!!!!

Rezultati ženske:

1.      Tanja Grmovšek             SLO

2.      Franziska Doenhuber     GER

3.      Claudia Colussi               ITA

4.      Christina Hoiss                GER

5.      Katherina Scheiber          AUT

6.      Viktoria Griesser              AUT

Rezultati moški:

1. Urs Odermatt                         SUI

2. Andrej Kolarik                        SLK

3. Harald Berger                        AUT

4. Primož Hostnik                       SLO

5. Andrej Pečjak                        SLO

6. Roman Tschurtschenthaler    ITA

7. Urban Eiter                             AUT

8. Josef Wibmer                         AUT

Prihodnji vikend je v Koetschachu spet mednarodno tekmovanje v lednem plezanju…vabljene vse ledne plezalke in plezalci…ne bo vam žal!