tekmabohinj.gif (10430 bytes)

Daone Ice Master

17.-20.1.2008

domov.gif (2272 bytes)

Članek v Planetmountain

UIAA strani z rezultati

Članek na spletnem Delu


Letošnja bolj lesena kot ledena konstrukcija - tokrat so bili v Daoneju že pripravljeni na klimatske spremembe...

Prvi dan (petek):

Prvi tekmovalni dan je za nami, naša ekipa je pokazala dobro pripravljenost, Luka Kranjc - špehek pa je celo uvrščen v polfinale. Peter Jeromel in oba Vukotiča so sicer dobro plezali, ampak nekako se niso najbolje znašli na ozkih lesenih sodih. Pa jim oprostimo, ker leseni sodi nimajo dosti skupnega z lednim plezanjem, bolj z drvarjenjem ali popravljanjem električnih okvar na drogovih. Organizacija je dobra, smeri tudi, le ledu je bolj malo, ker je odjuga pobrala še tisto, kar je bilo. Tako se ledno plezanje vedno bolj spreminja v wood tooling in če je ta wood prebarva z belo barvo se na daleč niti ne vidi, da ni led. O tem, da se klimatske spremembe res dogajajo tukaj ne dvomi nihče več, razen morda kakih politikov, ki pa na tekme navadno ne hodijo. Nična izoterma je na 3000m, ledu imajo le za v viski in lahko smo veseli, da smo imeli vsaj 14 dni dobre ledne sezone.

Letos je veliko kravala z licencami za UIAA in ker je avstrijska zveza (OAV) izstopila iz UIAA in ni plačala licenc (po 50 EUR na tekmovalca), so sedaj najboljši avstrijski tekmovalci včlanjeni v Romunski alpinistični klub (ki je član UIAA) -:))) Nekateri pa sploh ne vedo, če njihova zveza je ali ni v UIAA... Res je bilo veliko zabave, ko smo Marcusa Bendlerja pozdravljali po romunsko in ko se je celotna avstrijska ekipa slikala z romunskimi planinskimi izkaznicami. Velja razmisliti, če bi v Saas Feeju odprli stojnico za vpisovanje v našo planinsko zvezo. Vsaj kar se tiče licenc je brezhibna in visoko nad povprečjem drugih planinskih organizacij.


Avstrijski tekmovalci ob prejemanju članskih izkaznic Club Alpino Romano. Glede na to, kaj nudi OAV svojim lastnim tekmovalcem, se je smiselno vprašati, če ni množično vpisovanje Slovencev v Alpenvereine le metanje denarja skozi okno....

Drugi dan (sobota):

Luka je imel malo smole in v polfinalu priplezal na 17.mesto (enaka uvrstitev kot lani)
Zato pa slavimo v hitrosti - Matevž je osvojil zmago v hitrosti, Jernej pa je bil tretji!
V sneženem in slabem ledu je že v kvalifikacijah izpadlo skoraj pol tekmovalcev, tako da jih je v finalu nastopilo 12. Matevž je pokazal res mojstrsko plezanje, ker je drugouvrščenega prehitel za 6 sekund.

Tretji dan (nedelja)

Vsi delujemo malce zbito in predvsem čakamo, da začnemo s finalnima tekoma. Pa seveda na ceremonijo podelitve nagrad, da vidimo naše na stopničkah-:)

Finali so se začeli z dekleti, kjer sta bili glavni favoritki Švicarka Petra Muller in Italijanka Jenny Lavarda. Obe sta plezali odlično, vendar je bila Petra močnejša in hitrejša, predvsem hitrost pa je bila na 25 m visoki smeri odločilna. Pri fantih smo pričakovali dvoboj med Herbertom Klammerjem in Marcusom Bendlerjem, na koncu pa je zmagal Švicar Simon Antamatten pred Marcusom.

Smeri so bile odlične, verjetno najlepše in najboljše, kar jih je na tekmah sv.pokala naredila dvojica Attilio Munari - Massimo Da Pozzo.

Seveda pa smo Slovenci čakali na podelitev, kjer smo imeli prvič priliko videti našega tekmovalca na stopnički s številko 1, pa še enega na trojki. Sedaj je njuna naloga, da se izkažeta še na preostalih dveh hitrostnih tekmah.

Daone je še vedno najveličastnejša ledna tekma z veliko blišča in pompa, olimpijskim ognjem, parado, množico gledalcev in le malo manjšo množico televizijskih snemalcev in če drugega ne, je na to tekmo vredno enkrat priti že zato, da to vidiš in občutiš. Na tej tekmi je poleg naju z jasno sodil tudi Žiga Šter, tokrat prvič kot potrjeni UIAA sodnik.

rezultati moški težavnost rezultati ženske težavnost rezultati moški hitrost rezultati ženske hitrost
Spodaj: eden od bratov Vukotič na sodčkih:
Povsem jasno je, da v Italiji brez ognjemeta ne gre. Vedno več ognja in luči in vedno manj ledu...

Hitrostna proga - bolj sneg in les na vrhu, kot pa led...
 

Markus Bendler pod vrhom druge finalne smeri

Naša ekipa pred odhodom domov - sodniki in tekmovalci