Greatest hits v letu 2011

 

Maja v smeri Masochismo 8b v italijanskem Baratru. (foto: Luka Fonda)

 

Maja je imela letos odlično leto. Nanizala je ogromno število vzponov izmed katerih izstopata predvsem smer Active discharge 8a v Pajkovi strehi v Ospu in smer Sidarta 8a+ v italijanskem Baratru s čimer je izenačila svoj najboljši rezultat v skali dosedaj. Več kot očitno pa so se ji obrestovali vrhunski treningi, saj ji je septembra uspelo premakniti svoje meje in preplezati smer Masochismo 8b, pravtako v Baratru, s tem pa preplezati prvo žensko smer X. stopnje na odseku. Majine besede o smeri: „Gre za skupen začetek s smerjo Sidarta, ki sem jo preplezala nedavno, nekje na ¾ pa se Sidarta z nekoliko lažjim detajlom odcepi v desno, v Masochismu pa tukaj sledi najtežji detajl smeri, s tem da ostaja napeto do samega vrha. Super lepa smer, ne razumem, čemu takšno ime (avtor verjetno ni imel prave bete). Prvič sem jo poizkusila pred nekaj tedni, pa mi je detalj delal kar nekaj preglavic. V nedeljo pa sem prišla pod smer z novimi plezalkami, pa je bilo vse skupaj bistveno lažje. Potlej pa sem na izhodu detalja odkrila izvrstno beto (varjanta 'skip the bad holds') in vedela sem, da je le še vprašanje pravega dneva...“  Bravo Zmaja!

             Bila je tudi na dveh manjših odpravah v ameriškem Rumneyu, kjer je plezala predvsem na pogled do 7c in v švicarskem Crescianu, kjer je balvanirala do 7a. Kar se tekmovanj tiče se je udelelžila tradicionalnega 14. Johanovega memoriala in osvojila 2. mesto s časom 10 minut in 17 sekund in s tem več kot za minuto popravila svoj lanskoletni čas. Na tekmi državnega prvenstva v športnem plezanju v Škofji loki pa se je uvrstila v sam finale, kar nam pove vse, saj je bila edina izmed punc, ki se s plezanjem ukvarja zgolj pol profesionalno. Maja zadnji čas je da rataš pro!

 

 

 

Klemen Vodlan

 

Klemen v smeri Wasp factory 7b+ na Kubi. (foto: Tanja Bele)

 

Klemen je bil v 2011 bolj internacionalen, saj se je že v začetku leta odpravil na plezalne počitnice na eksotično Kubo, kjer se je potepal dober mesec. Plezal je na področju Vinalesa, kjer mu je uspelo v vseh tamkajšnjih klasikah. Izstopa pa smer Esplendidos ocenjena z 8a, ki jo še najbolj opišejo Klemnove besede: „30 metrov fighta v totalnem previsu, ki se iz metra v meter samo povečuje, grifi se manjšajo, navija pa ko svinja, detajl pa direkt pod ketno. ZAKON!“ Poleti je veliko plezal tudi v sosednji Avstriji, v plezališčih Warmbad in Goltschach, kjer je uspel v smereh Freehand 8a/a+, Stairway to heaven 8a in Modernart 8a. V primorskem Skednju pa je uspel v dveh 8a+, in sicer Sex and candy in Happy mix. Po večih letih je ponovno obiskal tudi legendarni Rodellar v Španiji, kjer je uspel v svoji najtežji smeri letos Philipe cuisinere z oceno 8b/b+. Kljub temu, da v Sloveniji plezalno nima več veliko dela je opravil še dva prva vzpona, in sicer Gorjanska bajka, ter RKC, obe je ocenil z 8a. Z drugimi besedami, Klemen je mašina! V letu 2012 čakamo samo še njegov vzpon v kakšni 8c+.

 

 

Uroš Pavlič

           

            Uroš je letos premaknil svojo težavnostno mejo. V Retovju mu je uspelo preplezati smer Wcat z oceno 7c. V smeri je poizkušal že prejšnjo sezono, vendar je imel smolo z vremenom in mu jo je zalilo. Letos se je vrnil še bolj zmotiviran in se čez njo „sprehodil“. To Urko! Plezal je tudi v kamniškem Snoviku, kjer je uspel v smeri Zmedeni pajek 7b/b+, preplezal pa je tudi vse smeri do te ocene. Za prvomajske praznike je obiskal italijanski Cerredo, kjer je plezal pretežno na pogled, smeri težke do 7a+.

 

Uroš v smeri Gaia 7a+ v italijanskem Cerredu. (foto: Klemen Blejc)

 

Ambrož Terčič

Ambrož v smeri Življenje je lepo 7b  v Vipavi. (foto: Tadej Gregl)

 

Ambrož je letos ogromno napredoval. Za razliko od prejšnjih let, ko je veliko treniral na plastiki, se je letos bolj usmeril v skalo. Na začetku leta je preplezal svojo prvo smer z oceno 7a, in sicer Miss Jadrana v hvarskem idiličnem plezališču v Sveti Nedjelji. Po Hvaru pa je stvari samo še stopnjeval. V Kotečniku mu je uspelo v prvi 7a+ Sveti Evi in prvi 7b Kolomonu. Poleti se je odpravil tudi na svojo prvo plezalno odpravo po Franciji in Španiji. Plezal je v plezališčih Sant Lorentz, Rodellar in v La Turbie nad Monacom. Plezal je pretežno na pogled, njegov najtežji vzpon pa je bil Ajaco pol el morro 7a+(NP). Ko se je vrnil domov pa je opravil še svojo prvo 7b+ Faccia a faccia con se stess v italijanski Costieri, dodal pa še Zmedenega pajka 7b/b+ v Snoviku. Da pa ni vse ostalo zgolj pri praksi si je pri KŠP uspel pridobiti tudi naziv Športnega plezalca. Terko, čestitke!

 

 

Petra Milič

 

Petra v smeri Yardbird 6b v italijanskem Cerredu. (foto: Klemen Blejc)

 

Petra se iz prestrašene punce, razvija v pravo plezalko. Letos ji je uspelo v prvi smeri 6b, in sicer v smeri Yardbird v italijanskem Cerredu. Čez poletje je svoji zbirki vzponov dodala veliko smeri te stopnje. Očitno pa ji zelo ležijo tudi istrska plezališča, saj ji je v Vinkuranu uspelo preplezati svojo prvo 6b+, Rasputin, v Buzetu pa je preplezala svojo prvo 6c, Životni ciklus. Petra, bravo! Čakamo prvo 6c+!

 

 

Tečajniki

 

            Letos smo, pod vodstvom Uroša Pavliča, pod streho spravili skoraj dve športno plezalni šoli. Skoraj, zato, ker je ena še v poteku. V spomladanski šoli smo imeli 9 tečajnikov, šolo pa jih je uspešno opravilo 8. Šola vključuje 5 do 6 skupnih tur v naravnih plezališčih, treningov na umetni steni in je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega izpita. Skupne ture smo imeli na Vranskem, v Preddvoru, Vipavski Beli, pod Reško planino in na stolpu v Kamniški Bistrici. Uspešnost naših tečajnikov pa kažejo rezultati sami. Katji Arnuš, Kristini Petarki in Tadeju Greglu je že vsem uspelo preplezati več smeri z oceno 6a, Kristini je v eni uspelo celo na flash(Crno vino).

 


Tečajniki na stolpu v Kamniški Bistrici. (foto: Rok Starič)

 


Tečajniki na skupni turi na Vranskem. (foto: Rok Starič)