Južna Afrika:

-          Millner Amphitheatre

-          Table Mountain

-          Rockland

Člani:

-          Christoph Hainz (Italija)

-          Xandi Kreuzeder (Nemčija)

-          Silvo Karo (zaposlen v Slovenski vojski)

Čas: od 20. 04. do 06. 05. 2004  

Naš glavni cilj je bil Milner Amphitheater in prvenstvena smer v osrednjem delu te stene. Stena je zelo malo poznana v svetu, to pa zaradi tega ker leži na privatnem zemljišču in je potrebno pridobiti lastnikovo dovoljenje za plezanje. Do sedaj so tu plezali samo lokalni plezalci, ki so nam tokrat omogočili, da smo lahko prišli v to področje. V desnem, ne preveč previsnem delu stene že potekata dve smeri do vrha, v spodnjem delu stene pa je tudi veliko smeri od enega do dveh raztežajev. Najin cilje je bil speljati novo smer v osrednjem najbolj previsnem delu. Ob prihodu sva zelo hitro našla lepo linijo, katero je nakazoval sistem razčlemb. Želja je bila in temu primerno sva tudi vzela s seboj opremo, da kar se da čim več  preplezava na klasičen način, tu pa tam pa zavrtava svedrovec. Po prvem raztežaju sva spoznala, da bo takega plezanja višje vse manj, saj so se nakazane razčlembe izkazale kot popolnoma zaprte razčlembe. V drugem raztežaju sva porabila vso električno zalogo (izpraznila sva šest baterij) in uničila dva svedra, skala je bila izredno trda. Vrnili smo se v dolino po nove zaloge »elektrike« in nabavo novih bolj kvalitetnih svedrov. Drugi obisk v steni naju pripelje že v precej previsen del. Ko sva trejič v steni le s težavo tu pa tam uporabiva kako naravno varovalo, le »hudičev krempelj« in vrtalka. Najine zaloge svedrovcev so pošle, a na srečo najdeva še nekaj stare zaloge od lokalcev. Po 150m spoznava, da sva izčrpala vse zaloge opreme in najino smer končava. Smer »Monky way« sva ocenila 7a/A2. Pri PP gre za kar zahtevno plezanje z daljšimi »run out-i«, tisto A2 bi pa po najinih ocenah segalo do 8b ali več, skratka, če se bo ta smer kdaj nadaljevala, bo šlo za zelo »hudo« smer, da jo bo pa kdo preplezal PP bo moral pa bit tudi hudo dobr.

Sam ambient pod steno je čudovit, spodaj je voda, ki v slapu pada čez steno, šotorov se ne potrebuje saj je stena več kot dovolj previsna. V času našega obiska je bilo več base jumpov preko stene, tako, da je pod steno BC za plezalce in jumperje. Tudi sama okolica ponuja velike možnosti tovrstnega plezanja, po večini so še nedotaknjene gore nekje med 1000m in 2000m n.v.  

Dostop:

Iz Cape Towna po cesti proti SV do Hex River Mountains (cca 2 uri in pol vožnje). Na posestvu vinogradnika se vstopi v dolino in se v območju struge (tipo džungla) kake 4 ure prebijaš pod vznožje stene.

Naši nadaljni ciji so bili potem povezani bolj s športnim plezanjem.

Takoj nad Cape Townom je gora Table Mountain, kjer so lokalni plezalci zadržali klasičen način plezanja, tu se pleza samo na zatiče in friende. S Christophom sva tu opravila več vzponov do 7a, smeri so dolge do 4R. Zelo izpostavljeno in resno plezanje!

Obiskali smo tudi Rockland, ki je iz CT oddaljen malo več kot dve uri vožnje ob zahodni obali proti severu. Res čudovito področje, ki je predvsem raj za bolder plezalce, nekateri najboljši tu preživijo tudi po več mesecev na leto. Midva sva plezala smeri do enega raztežaja in uspela v več lažjih smereh NP, od težjih pa jaz 7b+ v drugem poizkusu, Christoph pa 7c.

 

Silvo Karo AO Domžale, zaposlen v športni šoli MORS

Plezanje v JAR pokrili: PZS KA, PD/AO Domžale, Občina Domžale